İsmail TEKEŞ Konağı 1900 | Sayfa 7



Türk Milletini esaretten kurtaran, Atatürk ve silah arkadaşlarına, kahraman ordumuza, bu savaşta maddi manevi destek olan Türk Halkına ”Uncular namına şükranlarımızı sunar onları rahmetle ve saygıyla anarız”
İbrahim Tahtakılıç başkanlığında, Uşak Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuştur. Alaettin Tiritoğlu yerel direniş kuvvetlerinin yönetimini üstlenmiş olup her türlü maddi yardımı, Uşak Halkının da katkıları ile yapmıştır. Giritli Tahsin adlı subay da kendisinin yardımcısıydı. Bu yerel birlik; genel ulusal kuvvetler komutanlığınca, güvenilen ilk ulusal yerel birlik olması bakımından dikkat çekicidir.
Yukarıda adı geçen önderlerimizi,ona yardımcı olan Uşak’lıları da rahmet ve minnetle anarız. Uşak, İstiklal savaşında önemli yeri olan ve önemli kararların alındığı birinci derece bir ildir. Başkomutan Atatürk “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. Ileri!” Emrini; Uşak ilinin Eşme ilçesi Tavşantepe’de vermiştir.
3 Eylül 1922

Yunan yangınında evleri yanan UNCU ailesi, küçük çarşıda 800 metrekarelik üç cepheli arsanın yarısını bahçeye ayırıp, ikişer katlı üç ev, bir fırın evi, bir hayvan damı inşa ederek yaşamlarını burada surdürürler. (22 Eylül 1922) Ekonomik durumları Cumhuriyet öncesinde de iyi olan ailenin babamın (Mehmet UNCU) askerden dönmesi ile daha da iyileşir.
Karahallı Pazarında (Ulu Cami ile Burma Cami arasındaki çarşı) iki katlı taştan, ikinci katına içeriden çıkılan balkonla çevrilmiş ”Bedestan’nın içeriden görünümü gibi” iş yeri inşa ederler.
Manifatura işi yaparlar. Tekeş kızı annemin (Cemile UNCU) 1925’te UNCULAR’a gelin olması ile ekonomide en parlak dönemleri başlar. Küçük Çokkozlar mevkinde dokuz dönüm bağ alırlar.
Bedesta’nın Cumhuriyet Meydanı’na bakan (Kuzey cephe) ikinci katı dahil olmak üzere bu mülkün yarısından fazlasına sahip olurlar. (21 dükkandan 11’ine)